9 Temmuz 2011 Cumartesi

Seri cinayetlere bir bakış

 Seri cinayetler son yıllarda artan olaylar boyutunu kazandı. En basit tanımıyla aynı kişinin iki ve daha çok kişiyi öldürmesi olarak tanımlanabilecek olan seri cinayetlerin kriminal açıdan dikkat çeken boyutu işlenme şeklinin ve sebebinin diğer olaylara göre daha farklılıklar göstermektedir..
 Seri cinayet için herkes tarafından kabul edilen bir tanımın olmayışı ve bazı olgularda altta yatan cinsel dinamiklerin bulunup çıkarılmasına ilişkin problemler yaratmaktadır. Bu durumda seri cinayetlerde davranışın gerçek oluş sayısının belirlenmesi çabalarını karmaşık hale getirmektedir. Bunun nedenlerinden birisi seri cinayetlerin ayrı bir grup olarak değerlendirilmesine ancak yakın zamanda başlanmış olmasıdır. Yapılan çalışmalar seri cinayetlerin tümüne yakınının cinsel güdülenme kaynaklı olduğuna dair bariz izler taşıdığını göstermektedir.
 Seri cinayetler hakkındaki rakamsal verilerin çok sağlıklı olduğunu söylemek mümkün değildir. Bu duruma neden olan çeşitli faktörlerin olduğu düşünülmektedir. Olguların seri cinayetler içinde olduğu her zaman mümkün olmayabilmektedir. Bu ancak çok farklı bir yöntemi sürekli kullanan ve aynı tip kurbanı sürekli seçilmesi durumunda mümkün olabilmektedir.
 Seri cinayet işleyenlerin ve kurbanlarının sayısı hakkında bu konuda en gelişmiş olan ABD'de bile geniş ölçüde farklılık göstermektedir. Hickey, ABD'de her yıl 4000 ile 5000 kişinin seri cinayet kurbanı olduğunu tahmin etmektedir.
 Seri cinayet oranı geçen 20 yılda 10 katına çıkmıştır. Ancak hala nadir görülen ve yeterince anlaşılamamış olaylardır.
 Kısacası; bu nadir olaylar bir artıştadır ve insanlar bu olaylara dikkat edip gerekli önlemleri almalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder