8 Temmuz 2011 Cuma

Adli olaylarda bakış açısı

 Günlük hayatımızda binlerce olayla karşılaşmaktayız. Bunlar genelde sıradan vak'alardır. Ancak belli bir kısmı ise adli olaylardır.
 Adli olaylar; içinde suç ve suçlu unsurlarını bulundurmaktadır. Suç; belli fiillerin kanunen belirginleştirilmesiyle mevcudiyet bulur. Suçluysa, bu fiillerin failidir.
 Bu ilişki içinde bakış açısı nedir? Bakış açısı, bizi neticeye giderken yolumuza çıkacak engellerden korur ve sıhhatli sonuçlara ulaştırır. Açı değişikliği; girift olaylarda, meselenin çözümünde büyük rol oynar. Örneğin; 10 yaşında bir çocuğun ölümünde intihar şüphesi aramak bazen doğru bazı durumlarda eksik olabilir. Önümüzde bulunan veriler ile açımız olgunlaşacaktır.
 Şüphelilerin beyanları bazen aldatıcı olabilir. Açımızın tayininde hataya düşmemize sebep olabilir. Bunu fark etmek için insanların söylediklerinde bulunan nüansları çözmeliyiz. Esasta ise beyanları en sona bırakıp açımızı daha net delillerle oluşturmalıyız. Eldeki veriler bize bir bakış açısı getiremiyorsa; satır aralarına dikkat edip bulunduğumuz açıyı netleştirmeliyiz.
 Kısacası, bilgi, belge ve beyanların satır araları; doğru sonuca ulaşmada, bakış açımızı oluşturur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder